header-image header-image

Άσκηση και Διατροφή

Είναι πλέον δεδομένο ότι η άσκηση και διατροφή οδηγούν στη μείωση κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου αλλά και στη βελτίωση της πρόγνωσης ασθενών με καρκίνο [1-3].

Ένα σημαντικό ποσοστό των καρκίνων οφείλεται εν μέρει στην παχυσαρκία, στην κακή διατροφή και στην έλλειψη άσκησης και στην καθιστική ζωή. Αυτοί οι παράγοντες σε συνδυασμό με το κάπνισμα και την συχνή κατανάλωση αλκοόλ αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου αλλά και άλλων νοσημάτων. Είναι φανερό ότι αυτοί οι παράγοντες μπορούν να τροποποιηθούν με σκοπό τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου αλλά και τη βελτίωση ποιότητας ζωής.

Το Δεκέμβριο του 2019 δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα μίας μελέτης που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 755.459 ατόμων [1]. Τα αποτελέσματα ανέδειξαν ότι η σωματική άσκηση οδήγησε σε μείωση του κινδύνου ανάπτυξης 7 τύπων καρκίνου (καρκίνο παχέος εντέρου, μαστού, ενδομητρίου, ήπατος, πολλαπλό μυέλωμα και λέμφωμα).

Πρόσφατα δημοσιεύτηκαν οδηγίες άσκησης προς τους ασθενείς με καρκίνο [4]. Οι κατευθυντήριες οδηγίες τονίζουν τα οφέλη της άσκησης στα άτομα που έχουν νοσήσει από καρκίνο αλλά και τα συμπτώματα τα οποία μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη βοήθεια της άσκησης. Για παράδειγμα συμπτώματα όπως το άγχος, η κατάθλιψη, η κόπωση μπορούν να βελτιωθούν με την κατάλληλη άσκηση, χωρίς βέβαια να οδηγείται το άτομο σε υπερβολές και να καταπονεί τον εαυτό του.

Με την κατάλληλη καθοδήγηση μπορεί να αλλάξει ο τρόπος ζωής μας. Μπορούμε να επιλέξουμε περισσότερο υγιεινές συνήθειες όπως:

  • Κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, όσπριων
  • Αποφυγή κόκκινου κρέατος
  • Αποφυγή αλίπαστων/καπνιστών τροφών
  • Αποφυγή επεξεργασμένων τροφών
  • Αποφυγή καπνίσματος
  • Αποφυγή καθημερινής χρήσης αλκοόλ
  • Διενέργεια αερόβιας άσκησης τουλάχιστον 2,5 ώρες την εβδομάδα, ιδανικά 2,5 – 5 ώρες/εβδομάδα
  • Αποφυγή έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία
  • Διατήρηση ισορροπημένου σωματικού βάρους

Θα πρέπει όλοι οι ιατροί αλλά και οι επαγγελματίες υγείας να τονίζουν τόσο στο οικογενειακό όσο και στο εργασιακό τους περιβάλλον τη σημασία της άσκησης και της ισορροπημένης διατροφής.

Βιβλιογραφικές αναφορές

  1. Matthews CE, Moore SC, Arem H et al. Amount and Intensity of Leisure-Time Physical Activity and Lower Cancer Risk. Journal of Clinical Oncology 0: JCO.19.02407.
  2. McTiernan A, Friedenreich CM, Katzmarzyk PT et al. Physical Activity in Cancer Prevention and Survival: A Systematic Review. Medicine and science in sports and exercise 2019; 51: 1252-1261.
  3. Cormie P, Zopf EM, Zhang X, Schmitz KH. The Impact of Exercise on Cancer Mortality, Recurrence, and Treatment-Related Adverse Effects. Epidemiologic reviews 2017; 39: 71-92.
  4. Campbell KL, Winters-Stone KM, Wiskemann J et al. Exercise Guidelines for Cancer Survivors: Consensus Statement from International Multidisciplinary Roundtable. Medicine and science in sports and exercise 2019; 51: 2375-2390.

>