ΕΛΕΝΑ ΦΟΥΝΤΖΗΛΑ, MD, PhD
ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ ΟΓΚΟΛΟΓΟΣ
ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ ΟΓΚΟΛΟΓΟΣ
Στην πλειοψηφία τους τα μελανώματα θεωρούνται σποραδικά, όπου η διαταραχή του πολλαπλασιασμού των κυττάρων συμβαίνει τυχαία. Ωστόσο, ένα ποσοστό 5-12% των μελανωμάτων φαίνεται να σχετίζεται με κληρονομούμενες παθογόνες μεταλλάξεις, σε ολοένα και αυξανόμενο αριθμό γονιδίων.
Μεταλλάξεις που σχετίζονται με αυξημένη προδιάθεση ανάπτυξης μελανώματος έχουν αναφερθεί στα εξής γονίδια:
CDKN2A, CDK4, POT1, BAP1, TERT, MITF, ΒRCA2, PTEN, TP53, RB1
Το κυριότερο από τα προαναφερθέντα γονίδια είναι το CDKN2A. Παθογόνες μεταλλάξεις στο γονίδιο αυτό αναφέρονται σε ποσοστό 40% των περιπτώσεων οικογενούς μελανώματος. Πρόκειται για ογκοκατασταλτικό¹ γονίδιο. Συγκεκριμένα, το γονίδιο CDKN2A κωδικοποιεί 2 πρωτεΐνες: την p16(ΙΝΚ4) και την p14(ARF). Παθογόνες μεταλλάξεις στο γονίδιο CDKN2A οδηγούν σε διαταραχή της λειτουργίας των πρωτεϊνών αυτών και συνεπώς διαταραχή της ομαλής προόδου του κυτταρικού κύκλου.
Μεταλλάξεις στο γονίδιο CDK4 παρατηρούνται σε πολύ μικρότερο ποσοστό περιπτώσεων οικογενούς μελανώματος (2%).
Το γονίδιο αυτό, παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην πρόοδο του κυτταρικού κύκλου, συγκεκριμένα στη φάση G1-S.
Οι παθογόνες μεταλλάξεις στα γονίδια αυτά κληρονομούνται με τον αυτοσωματικό επικρατούντα χαρακτήρα. Δηλαδή, εάν ο ένας από τους δύο γονείς φέρει αυτήν την αλλαγή, ο απόγονος έχει 50% πιθανότητα να την κληρονομήσει. Η μετάλλαξη αυτή μπορεί να κληρονομηθεί είτε από τον πατέρα ή από την μητέρα.
Κύριοι τύποι καρκίνου που σχετίζονται με μεταλλάξεις στα γονίδια CDKN2A και CDK4
* Στους φορείς μεταλλάξεων των προαναφερθέντων γονιδίων συχνά διαπιστώνονται πολλαπλοί σπίλοι (και άτυποι).
Είναι σημαντικό να γνωρίζει το άτομο που επιθυμεί να υποβληθεί σε γενετικό έλεγχο, την πολυπλοκότητα των αποτελεσμάτων και τι επεκτάσεις θα έχουν αυτά σε προληπτικό και θεραπευτικό επίπεδο.
Σε περίπτωση ανίχνευσης παθογόνου μετάλλαξης σε κάποιο από τα προαναφερθέντα γονίδια, θα πρέπει να ενημερωθεί το άτομο για τις μεθόδους προληπτικού ελέγχου με βάση τις υπάρχουσες διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες.
Στην περίπτωση αρνητικού γονιδιακού ελέγχου, εάν στο οικογενειακό ιστορικό αναφέρονται περιστατικά μελανώματος, το άτομο θεωρείται ότι βρίσκεται σε αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης μελανώματος και θα πρέπει να υποβάλλεται σε προληπτικούς ελέγχους σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες.
Αναφορές
Ογκοκατασταλτικό είναι το γονίδιο που ελέγχει τον πολλαπλασιασμό του κυττάρου και καταστέλλει την ανάπτυξη όγκων. Η διαταραχή της λειτουργίας τους έχει συχνά ως αποτέλεσμα τον ανεξέλεγκτο κυτταρικό πολλαπλασιασμό.