ΕΛΕΝΑ ΦΟΥΝΤΖΗΛΑ, MD, PhD
ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ ΟΓΚΟΛΟΓΟΣ
ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ ΟΓΚΟΛΟΓΟΣ
Στο 8ο ετήσιο συνέδριο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, με θέμα «Ο Άνθρωπος στο Επίκεντρο: Συν-δημιουργώντας το πλαίσιο», μίλησε η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Παθολόγος-Ογκολόγος, Έλενα Φούντζηλα.
Η ομιλία της Ε. Φούντζηλα έφερε τον τίτλο «Κληρονομικός Καρκίνος-Η επόμενη μέρα» και παρουσιάστηκε στην πρώτη ενότητα του συνεδρίου της ΕΛΛΟΚ που αφορούσε την πρόληψη ως στρατηγική επιλογή.
Όπως επισήμανε η κα Φούντζηλα, ο κληρονομικός καρκίνος αντιστοιχεί στο 5-10% των ογκολογικών περιστατικών. Επίσης, σε κάποιες οικογένειες φαίνεται να υπάρχει ο παράγοντας της κληρονομικότητας, αλλά «δεν βρίσκουμε εκείνο τον παράγοντα στο DNA που αυξάνει τον κίνδυνο αυτών των καρκίνων. Πιθανώς και εκεί να υπάρχουν κληρονομούμενοι παράγοντες που ακόμα δεν τους έχουμε βρει», συμπλήρωσε η ίδια.
Το σίγουρο όμως, τόνισε η Ε. Φούντζηλα, «είναι ότι η πλειοψηφία των καρκίνων είναι σποραδική», δηλαδή οφείλονται σε τυχαία γεγονότα, πιθανώς κάτω από την επίδραση διαφόρων περιβαλλοντικών παραγόντων ή ατομικών συνηθειών, όπως είναι το κάπνισμα.
«Αυτό που ψάχνουμε με τον γονιδιακό έλεγχο, είναι οι μεταλλάξεις. Κάποιες βλάβες στο DNA μας που μπορούν να κληρονομηθούν από τον πατέρα ή τη μητέρα», εξήγησε η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Σε κάποιες τέτοιες περιπτώσεις υπάρχει αυξημένος κίνδυνος διαφόρων τύπων καρκίνου, αλλά σήμερα «μπορούμε να παρέμβουμε και να προστατέψουμε τα άτομα. Έχουμε πλέον πολλές καινούργιες θεραπευτικές επιλογές για επιλεγμένους βέβαια ασθενείς που έχουν συγκεκριμένες μεταλλάξεις», πρόσθεσε η κα Φούντζηλα.
Παρακολουθήστε την ομιλία της: